STEMMENpost.
header
PORTFOLIO
display: beeld_inline

marijkehooghwinkel.nl

Tekst

Eindkonklusie STEMMEN afronding residentie Witte Rook

de STEM = het materiaal

v e r _

STEMMEN

EINDkonklusie

Afronding residentie
bij Witte Rook
op 20 en 21 mei 2023! Stadsgalerij Breda!

terug naar overzicht

terug naar CV

De geluidsinstallatie STEMMEN, het hoofdelement binnen mijn kader van de residentie bij Witte Rook [3.11-27.11.22] bestaat uit compilaties van 10 STEMMEN die zijn gerangschikt tot een compositie binnen de intimiteit van de steense ruimte achterin in de Stadsgalerij. In de grote ruimte een installatie met ‘abstracte geluiden’, onttrokken uit STEMMEN.

STEMMENPOST, een fragmentarische installatie met de STEM als materiaal, hier te duiden als luisterpunt, baken is ook hier onderdeel. Een punt waar je bij stilstaat en ‘illusie toe laat’. Post hier wellicht ook als een bericht, iets dat jou bereikt. Gepresenteerd in een uit zeven dozen boven op elkaar gestapelde kolom. Met in de middelste doos een geluids weergave uit ‘Voorlopige Konklusie’, alle stemmen tot één compositie verwerkt. STEMMEN uit hun context geplaatst, opgeborgen, opeengehoopt, onderweg.

Parallel hieraan presenteer ik een onderdeel uit mijn project PAMFLEt. Teksten, notities en andere aantekeningen die genoteerd zijn tijdens de werkperiode bij WR in november 2022.

Omdat STEMMEN onderdeel uitmaakt van een ruimer kader, ‘het onderwegzijn’, installeer ik een videoproject met de titel: ‘belopen’. Continue voort gaand op een ooit eindigend pad?.

Als wezenlijk onderdeel & object in de ruimte, het 1m2. Hier zullen een aantal relevante optredens plaatsvinden op 21 mei ter afsluiting. Op 20 mei is zij legitimatie voor improvisatie.

Algemeen over 1m2 Podium: zij vertegenwoordigt 'stemmen' die het waard zijn gehoord, gezien, beleefd en ondergaan te worden. Daarom is juist dit concept, deze vrije ruimte, toepasselijk binnen mijn installatie bij Witte Rook. Waar het toch vooral ook gaat om het proces onderweg, het zijn, het gaan, het komen, ontmoetingen, verte. Een experiment is nooit af zoals ook de STEM altijd blijft klinken.